Class: 5
Unit-1: Whole Numbers and Operations
REVIEW EXERCISE
***************************************************************
"1. Choose the Correct Answers"
a).  We give space after every____digits in numbers.
-----
b). The value of 2 in the number 6 985 621 is_____. 
-----
c).  In 7 856 211 the digit_____ is the thousands place digit. 
-----
d).  When we multiply a number by ______ we put 3 zeros to its right end. 
----
e).  When we ______ a number by 10 we remove a zero from its right 
-----
***************************************************************
1. Write the following numbers in words.
a)    8 734 123        b)    6  965 129       c)  4 982 009          d)    9 012 011      
a)    8 734 123        b)    6  965 129       
c)  4 982 009          d)    9 012 011      
Solution:
a)    8 734 123        
Eight million, seven hundred and thirty-four thousand, one hundred and twenty three.
b)    6  965 129       
Six million, nine hundred and sixty-five thousand, one hundred and twenty-nine
c)  4 982 009
Four million, nine hundred and eighty-two thousand and nine.
d)    9 012 011  
Nine million, twelve thousand and eleven.
***************************************************************
3. Add the following.
a)     212 121 + 56 234         b)    18 315 + 102 376  
c)     727 191 + 92 921         d)    139 657 + 274 777 
e)     532 481 + 100 008       f)    200 464 + 126 654
Solution:
a)     212 121 + 56 234         
b)    18 315 + 102 376 
c)     727 191 + 92 921         
d)    139 657 + 247 777 
e)     532 481 + 100 008       
f)    200 454 + 126 654
***************************************************************
  
  
  4. Subtract the following.
a)     675 921 - 31 412          b)    986 543 - 65 219 
c)     108 761 - 70 021          d)    846 109 - 591 089 
e)     865 439 - 761 212        f)    696 349 - 288 888
Solution:
a)     675 921 - 31 412          
b)    986 543 - 65 219 
c)     108 761 - 70 021          
d)    846 109 - 591 089 
e)     865 439 - 761 212        
f)    696 349 - 288 888
5. Solve the following.
a)  12 356 x 122           b)   65 781 ï½˜ 100     c)   262 825 ï½˜ 522        d)  837 564 ï½˜ 519
a)  12 356 x 122           b)   65 781 ï½˜ 100     
c)   262 825 ï½˜ 522        d)  837 564 ï½˜ 519
Solution:
a)  12 356 x 122           

b)   65 781 ï½˜ 100

or 
Rule: When a whole number is multiplied by 1000, we put three zero to the right-side of the number. So
65 781 ï½˜ 1 000 = 65 781 000  ------Ans.
c)   262 825 ï½˜ 522        

d)  837 564 ï½˜ 519
a)  12 356 x 122           
b)   65 781 ï½˜ 100
or 
Rule: When a whole number is multiplied by 1000, we put three zero to the right-side of the number. So
65 781 ï½˜ 1 000 = 65 781 000  ------Ans.
c)   262 825 ï½˜ 522        
d)  837 564 ï½˜ 519
***************************************************************
6. Solve the following.
a)  66 693 ÷ 33        b)   35 788 ÷ 42    c)   25 111 ÷ 69
d)  28 000 ÷ 1000    e)  58 580 ÷ 10     f)   28 104 ÷ 28
a)  66 693 ÷ 33        b)   35 788 ÷ 42    c)   25 111 ÷ 69
d)  28 000 ÷ 1000    e)  58 580 ÷ 10     f)   28 104 ÷ 28
Solution:
a)  66 693 ÷ 33        
b)   35 788 ÷ 42 
c)   25 111 ÷ 69
Rule: When a whole number is divided by 1000, we remove three zero from the right-side of the number. So
28 000 ÷ 1 000 = 28   ------Ans.
e)  58 580 ÷ 10     
Rule: When a whole number is divided by 10, we remove one zero from the right-side of the number. So
58 580 ÷ 10  = 5 858   ------Ans.
f)   28 104 ÷ 28
7. What are the rules for these patterns? Also find the next three each pattern.
a) 50, 100, 150, 200, ______, ______, ______.
b) 180, 165, 150, 135, ______, ______, ______.
c) 18, 90, 450, 2 250, ______, ______, ______. 
d) 6 100 000, 610 000, 61 000, ______, ______, ______.
Solution:
a) 50, 100, 150, 200, ______, ______, ______.
Next Three Terms: 250, 300, 350.
Rule: Adding 50
b) 180, 165, 150, 135, ______, ______, ______.
Next Three Terms: 120, 105, 90.
Rule: Subtracting 15
c) 18, 90, 450, 2 250, ______, ______, ______.
Next Three Terms: 11 250, 65 250, 281 250.
Rule: Multiplication by 5
c) 6 100 000, 610 000, 61 000, ______, ______, ______.
Next Three Terms: 6 100, 610, 61.
Rule: dividing by 10
***************************************************************
8. Fill in the blanks and complete the pattern
a)     10 x _____    = 10
        10 x _____    = 100
        10 x _____    = 1000
        10 x _____    = 10000
b)      ________ ÷ 1          = 1 000
         ________ ÷ 10        = 100
         ________  ÷ 100      = 10
         ________  ÷ 1000    = 1
Solution:
a)     10 x 1          = 10
        10 x 10        = 100
        10 x 100      = 1000
        10 x 1000    = 10000
b)     100 00 ÷ 1          = 1 000
        100 00 ÷ 10        = 100
        100 00 ÷ 100      = 10
        100 00 ÷ 1000    = 1
***************************************************************
9. The price of a car is Rs. 456 721 and the price of another car is Rs. 987 676. Find the total price of both cars.
Solution:
Thus the price of both cars is Rs. 1 444 397
***************************************************************
***************************************************************
10. There are 768 121 children and 456 789 women, in the city. How many more children are there than the women?
Solution:
***************************************************************
11. The price of a scanner is Rs. 162 900 and the price of a laser printer is Rs. 96 880. Find: 
a) the total price of both items.
b) the total price of 15 scanners and 3 laser printers. 
Solution:
a) the total price of both items.
Thus the total price of both scanner and laser printer is Rs. 311 332-------Ans.1
b) the total price of 15 scanners and 3 laser printers.
Price of 15 scanners are

The price of 15 scanners are 2 443  500 -------(1)
12. 35 288 blocks are to be packed in 28 boxes.
Price of 3 Laser printers are

The price of 3 laser printer are 290 640 -------(2)

Thus the otal price of 15 scanners and 3 laser printers are Rs. 2 734 140 ------Ans.2
Now total price of 15 scanners and 3 laser printers are
Thus the otal price of 15 scanners and 3 laser printers are Rs. 2 734 140 ------Ans.2
***************************************************************
***************************************************************
12. 35 288 blocks are to be packed in 28 boxes.
a) How many blocks are there in each box?
b) How many blocks will be left? 
Solution:
a)
To find how many blocks are in each box, we will divide 35 288 by 28. So

Each box will contain 1 260 blocks.
b) The Remainder Rs. 8 will be the block left.
a)
To find how many blocks are in each box, we will divide 35 288 by 28. So
b) The Remainder Rs. 8 will be the block left.
***************************************************************
***************************************************************
3. Observe the given tables and find the rules of numbers of the pattern.
Solution:
a)
Pattern: 2, 4, 6, 8. 
Rule: Adding 2 
Rule: Adding 2
b)
Pattern: 10, 25, 40, 55.
Pattern: 10, 25, 40, 55.
Rule: Adding 15
  
  
  Rule: Adding 15
***************************************************************
Shortcut links for:
1. Real Life Word Problems on Financial Mathematics, Property Tax, General Sale Tax (GST), Zakat, Ushr, Profit and Loss, Markup, Percentage, Proportion.
2. 5th class Notes: English, Social Study (S.St.), General Science (G.Sc.), Urdu (اُردو), Islamiat (اسلامیات), Mathematics
3. 6th class Notes: Mathematics
************************************
1. Real Life Word Problems on Financial Mathematics, Property Tax, General Sale Tax (GST), Zakat, Ushr, Profit and Loss, Markup, Percentage, Proportion.
2. 5th class Notes: English, Social Study (S.St.), General Science (G.Sc.), Urdu (اُردو), Islamiat (اسلامیات), Mathematics
3. 6th class Notes: Mathematics
************************************
1. Website for School and College Level Physics   2. Website for School and College Level Mathematics  3. Website for Single National Curriculum Pakistan - All Subjects Notes 
© 2022-23  Academic Skills and Knowledge (ASK)     
Note:  Write me in the comments box below for any query and also Share this information with your class-fellows and friends.
1. Website for School and College Level Physics   
2. Website for School and College Level Mathematics  
3. Website for Single National Curriculum Pakistan - All Subjects Notes 
© 2022-23  Academic Skills and Knowledge (ASK)     
Note:  Write me in the comments box below for any query and also Share this information with your class-fellows and friends.
 
 
 
 
 
0 Comments